Uzun süredir Twitch yayınları yapan ve bugüne kadar yayıncılık camiasından birçok insanla bir arada bulunmuş, sohbet etmiş, beraber iş yapmış biri olarak en sonunda gözlemlerimi paylaşmak istedim. Benim yayıncıları kategorilere ayırmam yayın içeriği üzerine değil, daha çok kariyer gidişatı üzerine ama elbette ki birkaç noktaya da değinmemek olmaz. Bir çırpıda aklıma gelen ve kendimce isimler taktığım Twitch yayıncı tiplerini okurken sizin de aklınıza birçok yayıncının ismi gelecektir, eminim.
Kendi Başına Varolanlar
Bazıları adeta yayıncı olmak için doğmuşlardır ve hem oyun oynayışları, hem hoşsohbetleri, hem de toplulukla kurdukları iletişim sayesinde kendi başlarına var olup büyük kitlelere ulaşırlar. Günümüzde bu kategoriye dahil olmak ve eskisi gibi kendi başına sivrilmek için zordur çünkü artık herkes yayın yapmaktadır.
Proje Yayıncılar
Daha önce adını bir kez olsun duymadığınız biri proje için seçilir, büyük yayıncıların ve sponsorların desteğiyle yayınlara başlar ve kısa sürede 100, 500, hatta 1000 izleyiciye ulaşır. Bu kişilerin yayınları büyük yayıncılar tarafından sık sık paylaşılır, ziyaret edilir ve sponsorlar tarafından da proje ve çekiliş konusunda desteklenir.
Profesyonel Oyuncular
Counter-Strike, League of Legends, Halo ve daha birçok rekabetçi oyunda kariyer yapan profesyonel oyuncular, bir süre sonra yayıncılığa geçiş yaparlar. Bu tip yayıncıların kitle oluşturmaları kolaydır çünkü birçok insan oyunları gerçekten iyi oynayan, sürekli zafer kazanan oyuncuları izlemek, hatta onlardan bir şeyler öğrenmek ister.
Primciler / Dramacılar
Yıllardır değişmeyen bu yayıncı tipinin en büyük yaşam kaynağı prim yapmak adına ortalığı karıştırmak ve drama yapmaktır. Hedeflediği kitle sınırının altına her düşüşünde kendine bir hedef ya da konu bulur, bunun üzerine gündem yaratmaya çalışır, amacına ulaşınca da durulur.
Yancılar
Twitch’e popüler yayıncıların ekürisi olarak giriş yapan, yıllarını “w/” ya da “feat” takısının yanında geçiren kişiler gün gelir, kendi kanallarını açarlar. Yancılıkları boyunca karşısına çıktıkları kitleye kendilerini biraz olsun sevdirdikten sonra bu kitleden aldıkları pay üzerine kendi kariyerlerini inşa ederler.
Psikolojik Sınırı Aşamayanlar
Twitch’te bazı psikolojik sınırlar vardır ve bu sınırları aşmak kimi yayıncılar için zordur. Örneğin yeni başlayanların 50, belli bir süredir yayın yapanların 100, uzun süredir yayın yapanların 500, büyük yayıncıların da 1000 izleyici sınırını aşmaları onlar için psikolojik birer eşik sayılabilir.
Bir Türlü Olamayanlar
Bu kategoriye hem talihsiz, hem de başarısız yayıncıları sokmak mümkün. Yıllarını Twitch’e veren, elinden gelen her şeyi yapan ya da yaptığını düşünen ama bir türlü kendine kitle oluşturamayan, yayınları ortalama 10 – 20 civarı izlenen yayıncılardır. Bu tip yayıncıların en önemli özellikleri ise asla pes etmemeleridir.
Teşhirciler
Twitch’in tüm kural ve politika değişikliklerine rağmen değişmeyen yayıncı tipi. Bu kategorinin %99’unu kadın yayıncılar oluştururlar ve oyun oynama, sohbet etme ya da da bir şeyler üretme (creative) çatısı altında vücutlarını sergilerler. İşin içine ASMR’yi dahil edip erotizme kayanları da bu kategoriye dahil etmek mümkün.
Çok güzel gözlemlemişsin bayağı isabetli olmuş.
Bence “Psikolojik Sınırı Aşamayanlar” tam bir katagori olamıyor biraz yarım kategori gibi, birde buradaki tipler bazen çeşitli kombinasyonlar ile karşımıza çıkabiliyor :).
4 yildir yayin yapan, 9 yildir izleyen biri olarak siniflandirmaya katiliyorum.