1080p

inFamous: Second SonYahu nedir bu çözünürlük savaşı? Vallahi fenalık geldi bu konudan, bu konuda çıkan haberlerden. Neden bahsettiğimi anladınız sanırım. PlayStation 4 ve Xbox One piyasada ya, iki platforma da çıkan ortak oyunlar var ya, bunların her biri için “A’da 900p, B’de 1080p olacak” haberleri çıkıyor ya, hah işte, konumuz bu.

Yıllardır oyunların grafiklerden ibaret olmadığını anlatmaya çalışıyorum, çalışıyoruz, birçok kişi de bu yönde görüş bildiriyor. Ne var ki grafik kalitesinin 100 üzerinden 99 olduğu oyunlara bile “grafikleri kötü” şeklinde yorum yapanlar oluyor. Böylesine takıntılı bir kitle mevcutken de firmaların -yukarıda bahsettiğim şekilde- çözünürlük açıklaması yapması gayet normal aslında. Neymiş, Thief’in PlayStation 4’teki görüntü kalitesi 1080p, Xbox One’daki görüntü kalitesi 900p imiş. Yani? Aradaki farkı gözlemleyip “Xbox One sürümü berbat görünüyor!” diyebilecek kaç kişi var? Veyahut bu açıklama yapılmamış olsa kim anlayacaktı Xbox One’daki çözünürlük eksikliğini. Benzer bir açıklama bu ay piyasaya çıkacak olan Watch_Dogs için de geldi ve oyunun PlayStation 4’te 1080p, Xbox One’da 960p olacağı belirtildi. Eyvah!

Oyuncuların konsolları PC’ye tercih etmelerindeki asıl sebep, konfor değil miydi? “O kamyon sesli kasanın yanında, masa başında oyun oynayacağıma koltuğuma yayılırım, daha iyi.” diyenler, en başta PC’nin gücünden feragat etmemişler miydi zaten? Ne oldu da bir anda piksel sayar olduk? Hala en güçlü cihaz PC, hala en iyi grafiklere teknik olarak PC’ler ev sahipliği yapıyor. Hal böyleyken 720p olmuş, 900p olmuş, 1080p olmuş, ne fark eder? HD görüntüyse HD görüntü…

Sadece ben mi umursamıyorum bu savaşı? Belki de… Sonuçta pikselli grafiklere sahip oyunlara tav olan, bu tip oyunları 1080p oyunlara rahatlıkla tercih edebilecek bir bünyeye sahibim. Evet, Battlefield 4’ün grafiklerini övüyorum ama Broforce’u oynarken çok daha fazla zevk alıyorum. Evet, NBA 2K14’ün yeni nesil sürümünü ağzım açık oynuyorum ama Sensible Soccer’ı oynarken çok daha fazla eğleniyorum. Ya siz? Siz de benim gibi misiniz, yoksa piksel sayıp duruyor musunuz? Yapmayın, etmeyin…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.